Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo

Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo.

Ovo je tema ovogodišnjeg Dana mentalnog zdravlja koji se obilježava danas, 10. oktobra 2023.

Dobro mentalno zdravlje ključno je za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Jedna od osam osoba živi s problemima mentalnog zdravlja, što može uticati na njihovo fizičko zdravlje, dobrobit, način na koji se povezuju s drugima kao i na njihovu egzistenciju. Stanja mentalnog zdravlja takođe pogađaju sve veći broj adolescenata i mladih ljudi.

Širom svijeta ljudi s problemima u mentalnom zdravlju i dalje doživljavaju širok raspon kršenja ljudskih prava. Brojni su isključeni iz života zajednice i diskriminisani, dok ih mnogo više nema pristup adekvatnoj brizi za mentalno zdravlje ili može pristupiti samo brizi koja krši njihova ljudska prava.

Cilj ovogodišnje kampanje iza koje stoji Svjetska zdravstvena organizacija jeste da se pojedinci i zajednice ujedine kako bi unaprijedili znanje, podigli svijest i pokrenuli akcije koje promovišu i štite svačije mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo. Svaka osoba ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja. To uključuje pravo na zaštitu od rizika mentalnog zdravlja, pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu njegu, te pravo na slobodu, nezavisnost i uključenost u zajednicu.

EKO EHO-Centar za edukaciju i promociju zdravog života dijeli vrijednosti ovogodišnje kampanje i sav naš dosadašnji rad usmjeren je na taj cilj i specifično na cilj da svaka žena u reproduktivnom dobu ima adekvatne informacije i dostupnu podršku tokom peripartalnog perioda. Upravo iz tog razloga smo posljednjih pet godina zagovarale uvođenje skrininga na postporođajnu depresiju, koji je konačno uveden u zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

Ipak, to je samo prvi korak ka ostvarenju našeg cilja, a to je da svaka žena kojoj je potrebna podrška dobije stručnu pomoć kakva je baš njoj potrebna. A za to su nam potrebni edukovani, osviješteni i senzibilni zdravstveni radnici. Kroz projekat “Porodična za porodicu” želimo da osnažimo porodične ljekare, ginekologe, pedijatre, medicinske tehničare, psihologe i socijalne radnike kako bi što adekvatnije provodili skrining mentalnog zdravlja porodilja i trudnica. Podršku zdravstvenim radnicima u vidu edukativnih radionica vršimo uz pomoć regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Recent Posts