Podrška za one koji brinu o majkama

Kako pomoći nekom drugom ako smo i sami ugroženi?
Ovo pitanje nam se nameće od početka projekta “Porodična za porodicu”. Održali smo ukupno pet radionica sa zdravstvenim radnicima u četiri grada u Republici Srpskoj, to su Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Prijedor. Jedan od najsnažnijih utisaka koji nosimo jeste da je zdravstvenim radnicima potrebna velika podrška i da su u svom svakodnevnom radu pod velikim pritiskom. Broj pacijenata i administrativni poslovi kojim su pored ostalih u najvećoj mjeri opterećeni porodični ljekari, prema riječima prisutnih, prevazilazi njihove kapacitete. Često su nam u proteklim mjesecima govorili kako žale jer nemaju vremena da svojim pacijentima posvete vrijeme koje bi željeli. Ipak to ih ne sprečava da svoju pažnju usmjere i na mentalno zdravlje majki.
Porodični ljekari, pedijatri i ginekolozi su neizostavna karika u provođenju skrininga na postporođajnu depresiju. S njima, ali i medicinskim sestrama/tehničarima, smo tokom pet različitih radionica u četiri grada razgovarale smo o Metodološkom uputstvu za skrining na postporođajnu depresiju. Podijelile smo svoje dosadašnje iskustvo i znanje o mentalnom zdravlju majki, procedurama provođenja skrininga i izvještavanju o rezutatima skrininga. Takođe smo svaki put dio druženja posvetili veoma značajnoj temi – sindromu sagorijevanja u pomagačkim profesijama jer zdravstveni radnici spadaju u izuzetno rizičnu grupu kada je u pitanju “burnout”.
Svi učesnici su istakli da je skrining veoma važna aktivnost i izrazili punu podršku njegovom provođenju. Naš cilj je da što više trudnica, porodilja i članova njihovih porodica dobije osnovne informacije o skriningu mentalnog zdravlja koji je sada redovna aktivnost u svim domovima zdravlja, tj. porodičnim i ginekološkim ambulantama u Republici Srpskoj. Tom cilju će svakako doprinijeti informativni posteri o postporođajnoj depresiji i skriningu na anksiozne poremećaje i poremećaje raspoloženja tokom perinatalnog perioda, koji su već postavljeni u brojnim ambulantama domova zdravlja širom Republike Srpske.
Projekat je dio regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Recent Posts