“Porodična za porodicu” u Bijeljini

U Bijeljini je krajem oktobra 2023. održana radionica sa zdravstvenim radnicima zaposlenim u JZU Dom zdravlja Bijeljina, na kojoj su se učesnici upoznali sa skriningom na postporođajnu depresiju. Za razliku od prethodnih radionica u Prijedoru, Doboju i Banjaluci kada su se na poziv organizatora u najvećem broju odazvali porodični ljekari, u Bijeljini su najbrojnije bile medicinske sestre iz timova porodične medicine. Ponovo smo tražile dodatne stolice jer je zainteresovanost za ovu temu i u Bijeljini veoma visoka. Svi prisutni su istakli da skrining predstavlja značajnu preventivnu uslugu i da je nažalost porodilja i trudnica sve manje te da je jako važno ponuditi im što bolju zdravstvenu njegu i prevenciju.
Ginekolozi su izrazili veliku spremnost da informišu trudnice i porodilje, daju im savjete i ponude skrining upitnik i po potrebi izdaju uputnicu za Centar za zaštitu mentalnog zdravlja. Jedan od prijedloga ginekologa bio je da se skrining mentalnog zdravlja porodilja vrši nakon puerperijuma, odnosno nakon što prođe šest sedmica od poroda, jer se tada preporučuje i prvi ginekološki pregled nakon poroda. Još jedna važna sugestija koju su učesnici iznijeli jeste da škola za trudnice koja okuplja veliki broj budućih majki u Bijeljini, bude jedna od prvih adresa za informisanje i skriniranje trudnica.
Predstavnica Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Andreja Subotić Popović i ovom prilikom je naglasila da će neki od iznijetih prijedloga svakako biti uvršteni tokom revizije Metodološkog uputstva na postporođajnu depresiju u narednom periodu.
Jedan od ciljeva projekta “Porodična za porodicu” jeste da zdravstvene radnike koji su nosioci skrininga i najviše u kontaktu s porodiljama i trudnicama, informišemo i senzibilišemo o specifičnostima mentalnog zdravlja ove ranjive populacije. O ovome, ali i učestalosti i simptomima anksioznih poremećaja i poremećaja raspoloženja u peripartalnom periodu, govorila je psihološkinja Udruženja Aleksandra Marinković.
Projekat je dio regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Recent Posts