U Prijedoru se tražilo mjesto više

Početkom oktobra održana je radionica sa zdravstvenim radnicima JZU Dom zdravlja Prijedor. Ovaj susret bio je posvećen mentalnom zdravlju porodilja i trudnica, odnosno skriningu na postporođajnu depresiju koji provode porodični ljekari i ginekolozi u RS. Dio jednodnevne radionice posvetili smo i sindromu sagorijevanja u pomagačkim profesijama jer je burnout ozbiljan problem kod zdravstvenih radnika.
Zainteresovanost je bila velika i tražilo se mjesto više. Po prvi put se na radionici pojavilo više učesnika nego što je bilo prijavljenih, i to nam mnogo govori.
Ovo jasno ukazuje koliki je značaj tema koje smo obrađivali, ali se takođe još jednom potvrdilo i da postoji velika potreba za sličnim događajima.
Podsjećamo, oko dvadeset posto žena se suoči s postporođajnom depresijom. Ovo je najčešća zdravstvena komplikacija nakon poroda. A skrining na postporođajnu depresiju je važan jer polovina ovih žena nikada ne potraži i ne dobije pomoć, dakle niko unutar zdravstvenog sistema ne zna da pacijentkinja ima ovaj zdravstveni problem.
Posebno nas raduje spremnost zdravstvenih radnika u Prijedoru da usvoje nova znanja o skriningu i da ih primijene u praksi. Ipak, suočavaju se s nizom izazova u svakodnevnom radu koji im otežavaju ovaj proces. Nedostatak kadra, složeni medicinski problemi i situacije zbog kojih im se pacijenti obraćaju usljed nedostatka specijalizovane i/ili sistemske podrške, novi informacioni sistem, brojni administrativni poslovi, samo su neki od problema s kojima se nose. Zakoni i pravilnici, iako važni, nisu uvijek prilagođeni stvarnim situacijama s kojima se zdravstveni radnici suočavaju.
Uprkos tim izazovima, želimo da istaknemo posvećenost i trud zdravstvenih radnika te im izražavamo zahvalnost na motivaciji i želji da budu prvi koji će informisati porodilje i trudnice o skriningu mentalnog zdravlja i ponuditi im skrining upitnik.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta “Porodična za porodicu” koji je dio regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Recent Posts