Završen projekat “Porodična za porodicu”

U proteklih nekoliko mjeseci smo bile u četiri grada i organizovale radionice sa zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u domovima zdravlja u Republici Srpskoj. Cilj nam je bio da s ljekarima i medicinskim osobljem razgovaramo o skriningu na postporođajnu depresiju i načinu njegovog provođenja. Prije svega smo se fokusirale na to da na što bolji način predstavimo Metodološko uputsvo za skrining na depresiju u perinatalnom period koje je Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS izradilo u sklopu Akcionog plana Programa promocije mentalnog zdravlja građana za period 2021 – 2023.

Na svakoj od radionica prisustvovala je jedna od autorki metodološkog uputsva što je bilo izuzetno motivišuće za sve učesnike da postave pitanja, iznose sugestije i komentare. Upravo zahvaljujući prijedlozima učesnika, u narednom prediodu će doći do određenih izmjena u Metodološkom uputstvu.

Utiske i informacije koje su učesnici dijelili na ovim susretima su dragocjeni i zahvalne smo svima jer su pokazali spremnost i želju da skrining vrše na najbolji mogući način, a koji će rezultirati pravovremenom dijagnostikom i ranim tretmanom postporođajne depresije.

Projekat ‘Porodična za porodicu’ je završen i sada je jasno, nama kao implementatorima ali i ciljnoj grupi, da je neophodno nastaviti s ovim aktivnostima koje su bile sastavni dio projekta. Tu prije svega mislimo na radionice s ljekarima i medicinskim radnicima koji su direktno uključeni u provođenje skrininga. Prilikom svakog od ovih susreta, a bilo ih je pet, učesnici su nas pitali kada će biti naredni, kako bi i njihove kolege mogle prisustvovati.

Činjenica je da je radionicama obuhvaćen mali broj zdravstvenih radnika, nešto više od stotinu njih. Ako znamo da u domovima zdravlja širom RS radi oko 340 porodičnih ljekara, a osim njih skrining provode i ginekolozi, a vjerovatno će im se pridružiti i pedijatri (čija je uloga i sada veoma važna jer informišu porodilje o skriningu), zajedno s medicinskim tehničarima u svim ambulantama, to čini najmanje hiljadu zdravstvenih radnika koji su direktno uključeni u skrining na postporođajnu depresiju, tako da smo ovim projektom obuhvatili nešto više od deset odsto ciljne grupe. Posebno smo ponosne jer je na svakoj od pet radionica bilo više učesnika nego što je planirano. To nam daje jasnu potvrdu da su ove radionice veoma potrebne i značajne.

Podsjećamo da 50 odsto žena koje zadovoljavaju kriterije za dijagnostikovanje postporođajne depredije nikada ne potraži srtučnu pomoć. Da bi se to promijenilo potrebni su nam između ostalog edukovani, osviješteni i senzibilni zdravstveni radnici. Kroz ovaj projekat cilj nam je bio da osnažimo porodične ljekare, ginekologe, pedijatre, medicinske tehničare, psihologe i socijalne radnike zaposlene u domovima zdravlja, kako bi što adekvatnije provodili skrining mentalnog zdravlja porodilja i trudnica.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta “Porodična za porodicu” koji je dio regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Recommended Posts