Pomozite majci i beba će vam biti zahvalna

Zdravlje majke je jedan od osnovnih preduslova zdrave bebe. To potvrđuju brojni nalazi koji dovode u direktnu vezu depresivnost majke i disharmoničan razvoj bebe. Stručnjaci upozoravaju da neki od bazičnih razvojnih procesa kao što su prohodavanje i usvajanje govora, kod djece depresivnih majki često kasne u odnosu na uobičajeno. Kod djece čije majke nisu liječile postporođajnu depresiju kasnije mogu da se jave emocionalni problemi i problemi u ponašanju. Sve ovo je rezultat nedostatka interakcije ili neadekvatne interakcije izmađu majke i bebe jer depresivna majka nije u stanju da djetetu pruži ono što mu je potrebno i kvalitet odnosa je neminovno narušen.

Možda ovdje rizikujemo da proizvedemo još veću krivicu i osjećaj odgovornosti kod majki koje se suočavaju s nekim poromećajem mentalnog zdravlja ali naravno, cilj nam je upravo suprotan. Depresija je izlječiva bolest. To je bolest koja neće proći sama od sebe i mora se tretirati.

Zato imajte na umu da liječenje postpartalne depresije nije samo izlječenje majke, već i njene djece i cijele porodice.

Dobra mama je mama koja je dobro!

Reproduktivno mentalno zdravlje je malo nepoznat termin na našim prostorima a odnosi se na biopsihosocijalno zdravlje, razvoj i dobrobit tokom svih reproduktivnih faza žena, kao i njihove djece i partnera.

Svjedoci smo da je još uvijek mnogo stigme i pogrešnih uvjerenja o poremećajima mentalnog zdravlja pa tako i o postporođajnoj depresiji. Upravo zbog predrasuda okoline žene često kriju simptome i ne traže pomoć, što može dovesti do trajnih negativnih posljedica po njih i bebe. Naše istraživanje, baš kao i brojna svjetska, ukazuje da je skoro dvadeset posto žena u riziku od postporođajne depresije.

Ako intenzivna zabrinutost, strah, tuga, osjećaj bezvrijednosti, bespomoćnosti i čest plač potraju duže od tri sedmice, zaista je potrebno potražiti stručnu pomoć. Želimo podsjetiti da je pomoć partnera i porodice od izuzetnog značaja i da se žene koje imaju ljubav i podršku unutar porodice znatno brže oporavljaju.

Prve srijede u mjesecu maju obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja žena u perinatalnom periodu, odnosno trudnica i porodilja, a cilj je podizanje svijesti o značaju brige o mentalnom zdravlju majki u ovom veoma ranjivom periodu. Upravo iz tog razloga započeli smo jednomjesečnu kampanju posvećenu ovoj važnoj temi o kojoj se malo govori. Više detalja o online radionicama i panel diskusiji posvećenoj mentalnom zdravlju žena u repreoduktivnom periodu pronađite na našoj Facebook stranici gdje ćete pronaći i najave svakog pojedinačnog događaja tokom kampanje.

Aleksandra Marinković, dipl. psihološkinja

Image by Iuliia Bondarenko from Pixabay

Recent Posts
covid19