Zašto je skrining važan?!

Edinburška skala za postporođajnu depresiju (EPDS) se sastoji od 10 pitanja i vrijedan je i efikasan način za prepoznavanje rizika na perinatalnu depresiju, laka je za korišćenje i dokazano efikasan skrining alat. Tokom 2020. godine provodile smo probni skrininga na postporođajnu depresiju i na uzorku od stotinjak porodilja i trudnica dobile smo važne pokazatelje i potvrdu da se na našim prostorima statistike ne razlikuju kada je riječ o učestalosti postporođajne depresije u populaciji.

Jedno od pitanja u skali odnosi se na suicidalne misli i to da li je ispitanica imala u nekom trenutku ideju o tome da povrijedi sebe.

Čak 7% ispitanica odgovorilo je potvrdno.

Prilikom ocjenjivanja upitnika posebnu pažnju treba posvetiti ovom pitanju, jer ono upućuje na moguću suicidalnost. Ukoliko je odgovor na ovo pitanje potvrdan u bilo kom intenzitetu, sa pacijentkinjom je potrebno obaviti dodatni razgovor i preduzeti potrebne korake, a jedan od njih je upućivanje u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja.

Iz ovog i brojnih drugih razloga, vrlo je važna podrška zdravstvenim radnicima koji provode skrining na postporođajnu depresiju kod porodilja i trudnica a koju trenutno pružamo u vidu edukativnih radionica u okviru projekta “Porodična za porodicu”  koji je dio regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Kroz radionice sa zdravstvenim profesionalcima koji provode skrining želimo da im pružimo podršku u razumijevanju i primjeni smjernica za provođenje skrininga. Fokusiraćemo se i na različite aspekte mentalnog zdravlja u trudnoći i postporođajnom periodu, podsjetiti na način provođenja skrininga i razgovarati o izazovima sa kojima se ljekari suočavaju kako u vezi s realizacijom skrininga, tako i u svakodnevnom radu s posebnim osvrtom na sindrom sagorijevanja koji je veoma svojstven za zdravstvene radnike.

Recommended Posts