6 načina da pomognete nekome ko se bori sa postporođajnom depresijom

1 od 7 majki će doživjeti postporođajnu depresiju nakon rođenja djeteta. Možemo reći da ako poznajete sedam žena, sigurno znate jednu koja ju je prošla ili se sada bori sa tim. Koliko njih Vam je to u stvari priznalo? Da li ste Vi nekome iskreno rekli kako ste se zapravo osjećali nakon rođenja djeteta? Da li ste se plašili da ako kažete da se ne osjećate srećno i ushićeno to znači da ne volite svoju bebu?

Kod majki postporođajna depresija može:

  • Da utiče na sposobnost da dobro funkcionišu u svakodnevnom životu, te da dovede do pojave anksioznosti, krivice, srama i straha;
  • Da vodi poteškoćama za obezbjeđivanje razvojno-podsticajne brige za dijete;
  • Da vodi ka gubitku užitka ili interesa za život, da dovede do poremećaja sna, osjećaja anksioznosti i nervoze, do povlačenja od prijatelja i porodice, plakanja, kao i do misli o povređivanju sebe ili djeteta;
  • Da posebno bude teška zbog prilagođavanja na socijalne uloge očekivane od novih majki, koje uključuju trenutnu i konstantnu brigu za dijete, redefinisanje bračnih i porodičnih odnosa, kao i karijere.

Kao društvo ne razgovaramo dovoljno o mentalnom zdravlju, postporođajna depresija i druge promjene u mentalnom stanju žena se rijetko spominju, ne postoji prevencija niti redovan skrining. Priznanjem da se suočavamo sa poteškoćama u mentalnom zdravlju nailazimo na sram, stigmu i strah. Onima koji su suočeni sa depresijom teško je i da izraze svoje potrebe, možda čak i ne poznaju sami sebe. Onima čiji se bližnji bore sa depresijom ponekad nije lako znati šta je to što naši voljeni trebaju, kako da budemo uz njih ili kako da pomognemo. Onima koji sumnjaju da se njihovi prijatelji ili poznanici bore sa ovim problemom, teško je sa sigurnošću znati, još teže je znati šta uraditi u tom slučaju. Postoje neke stvari koje mogu pomoći da podržite nekoga ko se suočava sa problemima u mentalnom zdravlju. Prva od njih je:

PRIHVATANJE. Ne pokušavajte da ih ubjedite da se ne osjećaju tako, ne govorite da vam se čini da su sasvim ok. Prihvatanje njihovih osjećanja od strane drugih pomoći će im da i sami lakše prihvate svoje stanje. Ovo je prvi korak ka ozdravljenju.

Nakon što prihvatite situaciju takvu kakva jeste, sljedeće što možete da uradite je da ih slušate.

prihvatite 

SLUŠAJTE. Iako nemaju šta da kažu. Iako im je potrebno dosta vremena da shvate kako to da izraze.

slušajte

SAČEKAJTE. Važno je da budete strpljivi, čekate i budete tu za njih. Možda mislite da znate tačno šta je potrebno osobi sa problemima u mentalnom zdravlju pa ćete krenuti sa svojim prijedlozima šta treba da urade da bi im bilo bolje, ali to može naškoditi nekome ko nije dobro. Čekajte sa njima, budite uz njih, ali nemojte odmah da im iznesete svaku ideju koju imate šta bi mogli da urade da im bude bolje. Ne iznosite odmah prijedloge koja esencijalna ulja da koriste, kako da se hrane, da misle pozitivno, ne morate odmah da im date sve knjige na koje naiđete, ne ubjeđujte ih da je dovoljno da budu zahvalni i sve će biti dobro, da je dovoljno da se pokrenu i izađu na svjež vazduh. Nemojte. Samo malo sačekajte sa njima i jednostavno budite uz njih.

BUDITE TU. Jedna od najtežih stvari u vezi sa depresijom i anksioznošću je što oni koje pate misle da nisu dovoljno vrijedni, da ne zaslužuju da budu voljeni. Poruka o neadekvatnosti koju sami sebi šalju može da ih potpuno preplavi i u pokušaju da izbjegnu tu bol počinju da izbjegavaju ljude koji žele biti tu za njih. Ipak budite tu. Nježno, strpljivo, istrajno. Poštujte svoje granice i ne tolerišite zlostavljanje, ali ako možete budite tu čak i kada vas odguruju, možete im pomoći da se usidre dovoljno da se izbore sa strujom depresije i anksioznosti koja im govori da nisu dovoljno dobri.

budite tu

DIJELITE. Spoznaja da su drugi prošli ili prolaze kroz slične situacije može pomoći. Utjeha može biti saznanje da nisu sami, da drugi mogu razumijeti, da je sve u redu sa njima, te onima koji se nose sa problemima u mentalnom zdravlju pomoći da pronađu svoju unutrašnju snagu. Poruku nade pruža to što su drugi prošli kroz isto i izašli na pravi put.

POMOZITE. A to je teško. Kako da pomognete kada Vas neko odguruje? Kako da pomognete a da ne izgleda kao da želite da ih ‘popravite’? Pokušajmo to objasniti na ovaj način: borite se zajedno sa njima, ne ispred njih (ne treba im vitez u sjajnom oklopu), ne protiv njih, ne iza njih (činiće im se kao da moraju da čuvaju svoja leđa), već zajedno sa njima i pored njih. Kao prijatelji, dođite i igrajte se sa njihovom djecom. Pronosajte njihovu bebu, čak i ako ne prestaje da plače. Podijelite svoja iskustva sa njima. Pitajte ih kako su, ali tako da oni osjete da Vas to stvarno zanima i slavite sa njima njihove dobre trenutke.
Imate li suprugu ili prijateljicu za koju brinete? Možete joj pomoći i tako ćete pomoći njenoj djeci. Put do ozdravljenja nije uvijek lak, ali je bolji kada znamo da NISMO SAME.

pomozite

Pridružite nam se na zatvorenoj facebook grupi za podršku: Niste same – grupa za podršku ženama u postporođajnom periodu.

https://www.facebook.com/groups/913704792135401/

Recent Posts
postporoajna-depresija-zasto-se-ovo-meni-desava