ANKSIOZNOST TOKOM TRUDNOĆE

Da li je beba dobro? Napreduje li kako treba? Jedem li dovoljno i zdravo? Da li sam previše aktivna? Kako će proći porod? Kakva ću biti majka, hoćemo li se snaći, hoće li sve na kraju biti kako treba?

Ovo su neke od uobičajnih misli svake trudnice i upravo one dovode do osjećaja straha i zabrinutnosti trudnica. Sasvim je normalno i očekivano osjećati određenu dozu straha, zabrinutosti i stresa u ovom periodu.

Tokom trudnoće, organizam žene prolazi kroz niz hormonalnih promjena i njeno tijelo se mijenja. Ove fizičke promjene praćene su nizom psihičkih promjena i emocionalnih reakcija kao što su nagle promjene raspoloženja, i to od nezadovoljstva do ushićenja. Nesigurnost, pretjerana osjetljivost i različiti strahovi mogu preplaviti trudnicu i učiniti da se loše osjeća. Mnoge žene mogu i zbog promjena fizičkog izgleda, prvenstveno viška kilograma, izgubiti samopouzdanje i samopoštovanje. Zabrinutost za svoje zdravlje i zdravlje bebe takođe, može prouzrokovati nervozu, pesimizam i nesigurnost.

Trudnoćom se otvara nova razvojna faza u životu svake žene i potrebno je prilagođavanje na nove životne okolnosti koje čekaju ženu. Tokom trudnoće, veoma je važna socijalna podrška partnera i okoline. Veoma je bitno saslušati ženu, pružiti joj podršku i pokušati razumjeti njene strahove. Upravo razumijevanje sopstvenih emocija i misli iz kojih one potiču vraćaju osjećaj kontrole i osjećaj da možemo upravljati svojim životom bez obzira sa kojim životnim izazovima se susretali.

Međutim, anksioznost i briga za neke žene mogu postati pravi problem i u tom slučaju potrebna je profesionalna pomoć. Veoma je važno razlikovati anksioznost i uobičajenu brigu za svoje i zdravlje bebe od patološke anksioznosti ili anksioznih poremećaja.

Anksioznost je više od osjećaja tjeskobe i zabrinutosti zbog specifične situacije. Anksioznost može da se pojavi bez nekog posebnog razloga, ne može se lako kontrolisati i ozbiljno utiče na život žene. Trudnica može biti opterećena različitim katastrofičnim predviđanjima i preplavljivanjem najcrnjim idejama o trudnoći, porođaju i zdravlju novorođenčeta i može pokazati netoleranciju na neizvesnosti koju ovaj period podrazumijeva.

Antenatalna anksioznost može uključivati razvijanje jednog ili više sljedećih stanja i simptoma tokom trudnoće kao što su:

  • osjećaj tjeskobe, zabrinutosti i uznemirenosti veći dio dana,
  • prisutnost opterećujućih misli koje se ponavljaju,
  • napadi panike i preplavljujući osjećaj straha praćen fizičkim simptomima kao što su nedostatak daha, lupanje srca, bol u prsima i vrtoglavica,
  • strah od otvorenog i/ili zatvorenog prostora kao i izbjegavanje socijalnih kontakata i mjesta gdje se okupljaju ljudi,
  • problemi sa spavanjem, prisutnost košmarnih snova, sjećanja na prošla traumatska iskustva i nemogućnost opuštanja.

Ono što je važno je da svaka trudnica zna da je strah sastavni dio trudnoće, ali da mu se ne prepušta. Ako strah postane toliko jak da počne remetiti normalno funkcionisanje, važno je da se potraži stručna pomoć. Postoje sigurni načini za liječenje anksioznosti kao što su različiti oblici psihoterapije koja će trudnicama pomoći da izađu na kraj sa simptomima i osnaže ih za budućnost. U težim slučajevima može se koristiti medikamentozna terapija i lijekovi koji su sigurni za upotrebu tokom trudnoće.

Autor teksta:
Tatjana Preradović Sjenica, psiholog i psihoterapeut

Image by Jane Lund from Pixabay

Recent Posts
Mitovi o majčinstvuIzolacija i nedostatak interakcije – veliki izazov za depresivne osobe