Imaš pravo na svoje potrebe

U prvoj sedmici maja obilježava se sedmica mentalnog zdravlja majki, čiji je cilj podizanje svijesti o psihološkim smetnjama s kojima se suočavaju majke i trudnice.

Nadamo se da smo vam u ove četiri godine postojanja našeg Udruženja uspjele približiti značaj brige o mentalnom zdravlju majki i navesti vas da za početak bar prepoznate svoje potrebe i dozvolite sebi slabost. To je veliki korak. Korak dalje bio bi da potražite pomoć i to baš onu pomoć koja je vama potrebna. Često smo u situaciji da nam porodica i okolina izlazi u susret oko određenih obaveza pa zbog toga osjećamo dodatni pritisak i krivicu jer imamo podršku, a i dalje smo iscrpljene i loše se osjećamo. 

To je zato što vam je potrebno više pomoći i/ili drugačija vrsta pomoći. I u tome nema ništa loše. Nekom za glavobolju pomaže andol, nekom brufen a nekom nimulid. Tako je i s našim emocionalnim potrebama i potrebama koje se odnose na svakodnevno funkcionisanje. Važno je da slušamo sebe i da probamo saznati šta je naš “aspirin”. Za nekog je to druženje, za nekog psihoterapija, za nekog džogiranje.

Izazovi koje roditeljstvo nosi su brojni, a u kombinaciji s drugim faktorima i našom ličnom istorijom mogu da rezultiraju prilično burnim i neprijatnim osjećanjima. Kada sve ovo potraje, nezadovoljstvo raste kao i naš doživljaj nekompetentnosti, što je prilično toksično po naše mentalno zdravlje. Cilj nam je da vama i svim mamama (i tatama) pošaljemo poruku kako je sve navedeno zapravo prirodno i s razlogom. 

Ako prolazite kroz anksiozne ili depresivne epizode, to ima svoje uzroke u nečemu na što nikako niste mogle uticati i nije vaša krivica. Nemojte se porediti s drugima jer je u našem doživljaju svijeta i nas samih sve savršeno logično, a ta logika važi samo za naše jedinstveno iskustvo, nikako za tuđe.

Aleksandra Marinković
dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja u edukaciji

Recent Posts